Miyom Tedavisi

Miyomlar rahmin en sık görülen iyi huylu urlarıdır. Neden oluş­tukları tam ola­rak bi­lin­me­mek­te­dir. Miyomların sadece belirli bazı durumlarda tedavi edilmesi gerekmektedir.

Miyom Tedavisi

Miyom nedir?

Ute­rus (rahim) myom­ları, rahmin en sık kar­şı­la­şı­lan ge­nel ola­rak myo­met­ri­um düz kas ve fib­röz do­ku hüc­re­le­rin­den kay­nak­la­nan iyi huylu urlardır. Fib­ro­id, fib­rom­yom, myo­ma ve le­iom­yo­ma gi­bi te­rim­ler­le ta­nım­lan­ır. Ka­dın­la­rın %20’sin­de 35 ya­şın­dan son­ra semp­tom ver­mek­si­zin ço­ğun­luk­la be­nign ola­rak bu­lun­mak­ta­dır. Me­no­po­z öncesi dö­nem­de bu ora­n %40’la­ra çıkar.

Miyom neden oluşur?

Miyom­ların oluş­ma se­be­bi tam ola­rak bi­lin­me­mek­te­dir. Ko­nu ile il­gi­li pek çok te­ori öne sü­rül­müş­tür. En çok ka­bul gö­ren te­ori­ler­den bir ta­ne­sin­de düz kas hüc­re­si, bağ do­ku­su hüc­re­si ve kan da­mar­ları­nın orijin al­dı­ğı bir çok po­tan­si­ye­le sa­hip pri­mi­tif hüc­re­ler ta­ra­fın­dan le­iom­yom­ların oluş­tu­ğu­na ina­nıl­mak­ta­dır. Di­ğer araş­tır­ma­cı­lar ise bu tü­mör­le­rin ma­tur kas hüc­re­si ve­ya stro­mal bağ do­ku­su ele­man­la­rın­dan kay­nak­lan­dı­ğı­nı sa­vun­mak­ta­dır­lar.

Miyomlar ne zaman büyür ve küçülürler?

Miyom­la­rın bü­yü­me­si için est­ro­je­ne ba­ğım­lı­lı­ğın söz ko­nu­sudur. Ge­nel­lik­le üreme çağında, oral kont­ra­sep­tif kul­la­nan­lar­da,  ge­be­lik­te özel­lik­le ilk tri­mes­ter­de myom bo­yut­lann­da ar­tış olur­. Miyomlar go­na­dot­ro­pik re­le­asing hor­mon ago­nist­le­ri ana­log­la­rı­nın (GnRHa) te­da­vi­sin­de,  me­no­poz­da over fonk­si­yon­lan azaldığında küçülür.

Miyom Tip­le­ri

Miyom­ların ute­rus­ta­ki ana­to­mik lo­ka­li­zas­yon­la­rı­na gö­re 4 ti­pi mev­cut­tur.

Sub­se­roz Myom­lar; Dış zarın he­men atın­da bu­lu­nur­lar. Ute­ru­sun asi­met­rik şe­kil­de bü­yü­me­sin­de önem­li rol­le­ri var­dır. Bu tü­mör­le­rin semp­tom ver­mek­si­zin bir sap­la pe­ri­to­ne­al ka­vi­te­ye doğ­ru çok bü­yük bo­yut­lar­da bü­yü­me eği­lim­le­ri var­dır. Pe­ri­to­ne­al ka­vi­te­ye bü­yü­me so­nu­cun­da ab­do­mi­nal or­gan­lar­la ço­ğun­luk­la­ da omen­tum ve me­zen­ter ile da­mar­sal iliş­ki­ye gi­rip bu or­gan­lar­dan bes­len­di­ğin­de pa­ra­zi­tik myom adı­nı alır. Yan­lar­da bro­ad li­ga­men­tin iki yap­ra­ğı ara­sın­da ge­liş­me­si du­ru­mun­da int­ra­li­ga­men­ter myom adım alır. İnt­ra­li­ga­men­ter myom­lar bü­yük çap­la­ra ulaş­tı­ğın­da üre­te­re ve pel­vik kan da­mar­lar­ma ba­sı ya­pa­rak bun­lar­la il­gi­li pa­to­lo­ji­le­rin oluş­ma­sı­na yol açar­lar. Sub­se­roz myom­lar bü­yük çap­la­ra ula­sa­na dek asemptomatik kalabilirler. Çevre dokulara bası sonucu ağrıya, yüzeylerindeki damarların rüptürüne bağlı hemoperitoneum gelişmesine ve sapından torsiyone olması ile akut batına nedeni olabilirler.

İnt­ra­mu­ral Myom­lar; En sık gö­rü­len myom ti­pi­dir. Ge­nel­lik­le ute­rus­ta myo­met­ri­um içe­ri­sin­de izo­le ve kap­sül­süz no­dül­ler ola­rak yer­leş­tik­le­rin­de ute­rin se­ro­za ve en­do­met­ri­uma çı­kın­tı yap­maz­lar. Bu tü­mör­ler bü­yü­dük­le­rin­de ute­rin ka­vi­te­de dü­zen­siz­lik­le­re ve­ya ute­ru­sun eks­te­rnal yü­zün­de çı­kın­tı­la­ra hat­ta sap­lı myom­ların ge­liş­me­si­ne de ne­den ola­bi­lir­ler. Me­no­ra­ji ve in­fer­ti­li­te ne­de­ni ola­bi­lir­ler. Ute­ru­sun si­met­rik şe­kil­de bü­yü­me­si­ne ne­den olan int­ra­mu­ral myom­lar “ku­gel myo­mu” ola­rak ad­lan­dı­rıl­mak­ta­dır.

Sub­mü­köz Myom­lar; En­do­met­ri­umun he­men al­tın­da yer­leş­miş­ler­dir. Bu tü­mör­ler ute­rin ka­vi­te­ye doğ­ru ve­ya sap­lı şe­kil­de bü­yü­ye­rek ser­vi­kal os­tan va­je­ne çı­kıp, va­je­ne doğ­muş myom şek­li­ni de ala­bi­lir­ler. Bu tü­mör­ler en­do­met­ri­um­da dü­zen­siz ge­li­şim gös­te­re­rek anor­mal ute­rin ka­na­ma­la­rın mey­da­na gel­me­sin­de et­ken rol oy­nar­lar. Hat­ta bu tü­mör­le­rin kan­la bes­len­me­si­nin bo­zul­ma­sı ile olu­şan nek­roz­lar en­fek­si­yon ge­li­şi­mi için ze­min ha­zır­lar­.

Ser­vi­kal Myom­lar; Ser­vik­sin mus­ku­ler ya­pı­sın­dan ori­jin alan na­dir tü­mör­ler­dir. Hem pa­ra­met­ri­um hem­de va­je­ne doğ­ru ge­li­şim gös­ter­me özel­li­ği var­dır. Me­sa­ne boy­nu­na ba­sı yap­ma­la­rı ha­lin­de di­zü­ri, sık id­rar yap­ma ve in­kon­ti­nan­sa, pa­ra­met­ri­uma doğ­ru bü­yü­me gös­ter­me­le­ri ha­lin­de pel­vik kan ve lenf akı­mın­da sta­za, üre­ter­le­rin ba­sı­sı so­nu­cun­da hid­ro­üre­ter da­ha son­ra­da hid­ro­nef­ro­za, ge­be­lik du­ru­mun­da da dis­to­si­le­re ne­den ola­bi­le­ce­ği dü­şü­nül­me­li­dir. Ay­rı­ca ka­na­ma, in­fer­ti­li­te ve en­fek­si­yon ne­de­ni ola­bi­lir­ler.

Semp­tom­lar

Myom­lar ge­nel­lik­le semp­tom ver­mez­ler. Çok bü­yük öl­çü­le­re ula­şan­la­rı bi­le obez has­ta­lar­da fark edil­meyebilir. Semp­tom­lar myom­la­rın sa­yı, bo­yut, şe­kil, lo­ka­li­zas­yon ve has­tanın ge­be­lik du­ru­mu­na gö­re de­ği­şik­lik gös­te­re­bi­lir.

Anor­mal Rahim Ka­na­ması (AUK). Miyom­la­rın en önem­li bul­gu­su­dur. Ge­nel­lik­le şid­det­li ve uza­mış adet kanaması şek­lin­de­dir.

Ag­rı. Komp­li­kas­yon­suz (dejenerasyon oluşmamış) miyomlar ge­nel­lik­le ağ­rı­ya se­bep ol­maz­lar. Ute­rin kan do­la­şı­mının tı­kan­ma­sı ve en­fek­si­yo­nu son­ra­sı myom­lar­da in­fark­tüs ya­da iler­le­miş kır­mı­zı de­je­ne­ras­yo­nu ba­tın alt kısımlarında ağrı mey­da­na ge­ti­re­bil­mek­te­dir. Ute­rin ka­vi­te­den va­ji­na­ya sar­kan, int­ra­li­ga­men­ter ge­li­şim gös­te­ren sap­lı myom­lar kom­şu­luk iliş­ki­sin­de ol­du­ğu si­nir­le­re ba­sı ya­pa­rak ka­sık, bel ve bacaklara vu­ran ağ­rı­la­rın oluş­ma­sı­na ne­den ol­mak­ta­dır. En­do­met­ri­al ka­vi­te­ye doğ­ru ya­ban­cı ci­sim gi­bi çı­kın­tı ya­pan sub­mu­köz myom­lar­da­ki ağ­rı­nın özel­li­ği ise kramp şek­lin­de­dir. Ba­zı has­ta­lar yıl­lar­ca ağ­rı­sız menst­ru­as­yon gör­dük­le­ri hal­de int­ra­mu­ral myom­la­rın bü­yü­me­si ile dis­me­no­re­den ya­kı­nır­lar.

Ba­sı Be­lir­ti­le­ri. Myom­lar me­sa­ne üze­ri­ne ba­sı ya­pa­rak sık id­ra­ra çık­ma, id­rar yap­ma­da zor­luk gö­rül­me­si­ne se­bep ola­bi­lir­ler. Üret­ra­ya olan ba­sı­lar glob ve­zi­ka­le, üre­ter­le­re olan ba­sı ise ön­ce hid­ro­üre­ter, son­ra­sın­da da hid­ro­nef­roz (böbreğin şişmesine) ge­li­şi­mi­ne ne­den ola­bilir.  Ser­vi­kal myom­lar va­ji­nal akın­tı, ka­na­ma, dis­pa­ro­ni ve in­fer­ti­li­te­ ne­de­ni ola­bil­mek­te­dir.

Kısırlık, üreme  bo­zuk­luk­ları. Myom­lar tek baş­ına has­ta­la­rın %2- 10’ un­da in­fer­ti­li­te ne­de­ni­dir. Ser­vi­kal myom­lar en­do­ser­vi­kal ka­nal­da ok­lüz­yon, ute­ru­sun kor­ne­al böl­ge­sin­de yer­le­şen iri int­ra­mu­ral myom­lar tu­ba­nın in­ters­tis­yel kıs­mını ka­pa­ta­rak sperm­le­rin tu­ba­ya ula­şı­mını ön­le­ye­rek ya­da fer­ti­li­ze ovu­mun tu­bal trans­port ve en­do­met­ri­um­da­ki in­cel­me ve de­ği­şim­ler ne­de­ni ile embr­yo­nun en­do­met­ri­uma te­mas yü­ze­yi­nin bo­zul­ma­sı, imp­lan­tas­yon zor­luk­la­rı gi­bi ne­den­ler in­fer­ti­li­te­ye yol aça­cak­tır. Sub­mu­köz myom­la­r­da­ki ka­na­ma­lar­da imp­lan­tas­yon yerinde kö­tü te­mas yü­ze­yi oluş­tu­ra­rak abor­tus­la­ra ya­da ge­be­lik­le­rin ter­me ula­şa­ma­dan pre­ma­tür ey­lem ile son­lan­ma­sı­na se­bep olur­lar. Myo­mek­to­mi­ler­den son­ra ise spon­tan abor­tus in­si­da­nsı or­ta­la­ma %40’lar­dan %20’le­re in­mek­te­dir.

Karından veya trans­va­ji­nal uy­gu­la­nan ult­ra­son yön­te­mi ile myom­lar ute­rus­tan fark­lı eko­je­ni­te­lerde sap­ta­nır. Ay­rı­ca bu yön­tem­le myom­la­rın ute­rus ve pel­vis­te­ki lo­ka­li­zas­yon ve bo­yut­la­rını be­lir­le­mek müm­kün ola­bil­di­ği gi­bi bir­lik­te­ki ge­be­li­ğin var­lı­ğı­nı da tes­pit et­me avan­ta­jını da sağ­la­mak­ta­dır.

Miyom nasıl tedavi edilir?

  1. His­te­rek­to­mi: Fer­ti­li­te­si­ni ta­mam­la­mış olan has­ta­lar­da ter­cih edil­me­li­dir. Ab­do­mi­nal ve­ya va­ji­nal his­te­rek­to­mi ya­pı­la­bi­lir. Va­ji­nal his­te­rek­to­mi­de ute­ru­sun mo­bil ol­ma­sı önem­li­dir. Ute­rus ağır­lı­ğı 280 gram­dan az olan le­iom­yo­ma, ade­nom­yo­zis, anor­mal ute­rin ka­na­ma, ve pro­lap­sus­lu ol­gu­lar­da his­te­rek­to­mi so­nuç­la­rı ateş ve en­fek­si­yon ile has­ta­ne­de ka­lış sü­re­si açı­sın­dan de­ğer­len­di­ril­di­ğin­de va­ji­nal his­te­rek­to­mi­nin ab­do­mi­nal his­te­rek­to­mi ve la­pa­ros­ko­pik yar­dım­lı va­ji­nal his­te­rek­to­mi­ye gö­re da­ha uy­gun ol­du­ğu bil­di­ril­mek­te­dir.
  2. Ab­do­mi­nal Myo­mek­to­mi: Ço­cuk sayısını ta­mam­la­ma­mış, genç has­ta­lar­da ter­cih edil­mek­te­dir. Myom bo­yu­tu, lo­ka­li­zas­yo­nu ve­ya ek pel­vik pa­to­lo­ji­le­re bağ­lı ola­rak bu her za­man müm­kün ol­ma­ya­bi­lir do­la­yı­sıy­la has­ta­ya söz ve­ril­me­me­li, ka­rar ope­ras­yon sı­ra­sın­da ve­ril­me­li­dir. La­pa­ro­to­mi sı­ra­sın­da ka­na­ma­yı azalt­mak ama­cıy­la ute­rin da­mar­la­ra alt ute­rin seg­ment hi­za­sın­da tur­ni­ke ko­yul­ma­lı, ute­rin in­siz­yon pla­nı iyi ya­pıl­ma­lı ve an­te­ri­or or­ta hat tek in­siz­yon ter­cih edil­me­li­dir.
  3. Va­ji­nal Myo­mek­to­mi: Va­je­ne doğ­muş sap­lı sub­mu­köz myom­lar­da ya­pı­la­bi­lir. Tü­mör in­fek­te ve nek­ro­tik ise va­ji­nal his­te­rek­to­mi ter­cih edil­me­li­dir.
  4. La­pa­ros­ko­pik Myo­mek­to­mi (LM): Da­ha az kan kay­bı, pos­to­pe­ra­tif da­ha az adez­yon ge­li­şi­mi ve nor­mal ute­rin ana­to­mi­yi boz­ma­dan ko­ru­ya­bil­me özel­lik­le­rin­den do­la­yı la­pa­ro­to­mi­ye ter­cih edil­mek­te­dir. LM’de de­ne­yim­li cer­rah ve en­dos­ko­pik sü­tür­le­re ge­rek­si­nim var­dır. LM elek­tif bir cer­ra­hi yön­tem olup int­ra­mu­ral myom­la­rın 5cm’den kü­çük sa­yı­la­rı­nın da 3’ten az ol­ma­sı ge­rek­li­dir. Açık­la­nan ko­şul­la­rın dı­şın­da la­pa­ro­to­mi ter­cih edil­mek­te­dir. Bu ope­ras­yo­nu ge­çi­ren ol­gu­la­rın ge­be­lik­le­rin­de özel­lik­le 34.ge­be­lik haf­ta­sın­dan son­ra ute­rin rüp­tür­le­rin mey­da­na gel­di­ği li­te­ra­tür­de bil­di­ril­mek­te­dir.
  5. La­pa­ros­ko­pik Le­iom­yo­ma Ko­agülas­yo­nu (myo­li­zıs): İlk kez 1986 yılın­da Al­man­ya’da ge­liş­ti­ril­miş,1990’dan iti­ba­ren ABD’de kul­la­nıl­ma­ya baş­la­nıl­mış uy­gu­la­ma so­nuç­la­rı li­te­ra­tü­re 1992’den iti­ba­ren ra­por edil­mek­te­dir. La­pa­ros­ko­pik myo­li­zis iş­le­mi sı­ra­sın­da le­iom­yo­ma­la­rın vas­kü­ler des­te­ği bo­zu­la­rak stro­mal ha­sar mey­da­na ge­ti­ri­le­rek et­ki­li olun­mak­ta­dır. Bu iş­lem­den ön­ce has­ta­la­ra myom bo­yut­la­rını kü­çült­mek için 3 ay GnRHa (Leuprolide ace­ta­te de­pot 3.75mg ve­ya Goserelin de­pot 3.6mg) te­da­vi­si ve­ril­mek­te­dir.
  6. La­pa­ros­ko­pi Yar­dım­lı Va­ji­nal His­te­rek­to­mi: On­dört haf­ta­lık ge­be­lik bo­yu­tun­da­ki iri myom­lar­da va­ji­nal his­te­rek­to­mi­de mor­sel­las­yon sı­ra­sın­da in­fun­di­bu­lo pel­vik li­ga­ment içer­sin­de­ki da­mar­la­rın kont­rol­lü sü­tü­ras­yon ve kes­me iş­lem­le­rin­de la­pa­ros­ko­pi­den ya­rar­la­nıl­mak­ta ay­rı­ca ke­sin va­ji­nal his­te­rek­to­mi kont­ren­di­kas­yon­lu (da­ha ön­ce pel­vik cer­ra­hi ve se­zar­yen ge­çi­ren, en­do­met­ri­osis, sı­nır­lı ge­ni­tal or­gan mo­bi­li­te­sin­de, şüp­he­li ad­nek­si­yel pa­to­lo­ji­ler­de, be­lir­gin ute­rin bü­yük­lük­le­rin­de) ol­gu­la­rın ope­ras­yon­ların­da uy­gu­lan­mak­ta­dır. La­pa­ros­ko­pi yar­dım­lı va­ji­nal his­te­rek­to­mi­de sup­ra­ser­vi­kal am­pu­tas­yon son­ra­sı ute­rin spe­si­men va­jen­den çı­ka­rıl­mak­ta­dır.
  7. His­te­ros­ko­pik En­do­met­ri­al Ab­las­yon/Re­zek­si­yon: En­do­met­ri­uma ge­li­şim gös­te­ren se­çil­miş kü­çük sub­mu­köz myom­lar­da trans ser­vi­kal myo­ma ko­agü­las­yo­nu (myo­li­zis) ve re­zek­si­yo­nu şek­lin­de uy­gu­lan­mak­ta­dır. Lo­kal anes­te­zi ko­şul­ların­da uy­gu­la­nan en­do­met­ri­al ab­las­yon sı­ra­sın­da mi­ni­mal ka­na­ma­la­ra se­bep ol­ma avan­ta­jı ya­nın­da has­ta­la­rın menst­rü­el ka­na­ma­la­rı­nın dü­zel­me­si ile he­mog­lo­bin dü­zey­le­rin­de önem­li ar­tış­lar gö­rül­mek­te­dir. Bu ope­ras­yon­lar, his­te­rek­to­mi­ye ge­rek­si­ni­mi de çok azalt­mış­tır. Bu ope­ras­yo­nu ya­pa­cak cer­ra­hın, çok spe­si­fik tek­nik özel­lik­le­ri olan his­te­ros­ko­pik cer­ra­hi ge­reç­le­rini kul­la­na­bi­le­cek be­ce­ri ve de­ne­yi­me sa­hip ol­ma­sı la­zım­dır.

Miyomda ilaç tedavileri

GnRH Ago­nist Ano­log­la­rı: Hi­po­est­ro­je­ne­mi mey­da­na ge­ti­re­rek bü­yük ha­cim­li myom kit­le­sin­de %40-60 ora­nın­da kü­çül­me­ye ne­den olur­lar. Hi­po­est­ro­je­ne­mi­ye bağ­lı ola­rak sı­cak bas­ma­sı ve os­te­opo­roz gi­bi prob­lem­ler or­ta­ya çı­kar. Pa­halı bir te­da­vi olup ara ve­ril­dik­ten son­ra myom­da ye­ni­den bü­yü­me ol­mak­ta­dır. His­te­ros­ko­pik re­zek­tos­ko­pik cer­ra­hi, la­pa­ros­ko­pik myo­mek­to­mi, la­pa­ros­ko­pik le­iom­yo­ma ko­agü­las­yo­nu (myo­li­zis),la­pa­ros­ko­pik yar­dım­lı vaj­inal his­te­rek­to­mi ön­ce­si myom bo­yu­tu­nu kü­çült­mek ama­cı ve la­pa­ro­to­mi için tıb­bi kont­ren­di­kas­yo­nu olan has­ta­lar­da ter­cih edi­le­bi­lir.

Hor­mo­nal Te­da­vi: Pro­ges­te­ron gi­bi ilaç­lar myom üze­ri­ne di­rekt et­ki­den çok semp­tom­la­rı kont­rol al­tı­na al­mak ama­cıy­la pal­ya­tif ola­rak kul­la­nıl­mak­ta­dır.

Gest­ri­no­ne Te­da­vi­si: An­ti­est­ro­jen ve an­tip­ro­ges­te­ron olan gest­ri­no­ne bü­yük ha­cim­li (218.7-2920 cm3) myom­lann te­da­vi­sin­de yük­sek doz­da (Haf­ta­da 3 kez gün­de 2X2.5mg) 6 ay ile l yıl sü­re ile kul­la­nıl­dı­ğın­da or­ta­la­ma %50-60 oranın­da kü­çül­me mey­da­na gel­di­ği bil­di­ril­mek­te­dir. İla­cı kul­la­nan­lar­da ge­çi­ci se­bo­re, ak­ne, si­nir­li­lik ha­li, myal­ji, art­ral­ji, ses kı­sık­lığı, ha­fif hir­su­tizm ve ki­lo al­ma gö­rül­müş­tür. İla­cın böb­rek ve ka­ra­ci­ğer fonk­si­yon­la­rı üze­ri­ne olum­suz yan et­ki­si­nin gö­rül­me­di­ği bil­di­ril­miş­tir.

Ute­rin Fib­ro­id Em­bo­li­zas­yonu: Sağ fe­mo­ral ar­ter­den lo­kal anes­te­zi al­tın­da gi­ri­le­rek sol kom­mon ili­ak ar­ter, sol in­ter­nal ili­ak ar­ter, an­te­ri­or dal ve da­ha son­ra­da a. Ute­ri­na di­ji­tal subst­rac­ti­on ar­te­ri­og­rafi al­tın­da se­lek­tif ola­rak myo­mu bes­le­yen dal­lar po­li­vi­nil al­kol de­ri­ve­si ve­ya je­la­tin sün­ger par­ti­kül­le­ri ara­cı­lı­ğı ile em­bo­li­ze edil­mek­te­dir. Ay­nı iş­lem sağla. ute­ri­na için tek­rar­lan­mak­ta­dır. İş­le­min ge­nel anes­te­zi ge­rek­tir­me­me­si, has­ta­nın ope­ras­yon­dan 6 sa­at son­ra ta­bur­cu edi­le­bil­me­si, ab­do­men açıl­ma­dı­ğı için pel­vik adez­yon­la­ra ne­den ol­ma­ma­sı gi­bi avan­taj­la­rı bu­lun­mak­ta­dır. Ama uzun sü­re­li te­da­vi so­nuç­la­rı he­nüz mev­cut de­ğil­dir.

Miyomların Ameliyatsız Tedavisi

Ailesini tamamlamış, gebelik istemeyen 40 yaşın üstündeki kadınlarda aşırı büyük veya aşırı kanamaya yol açan miyomlar için uterin arter embolizasyonu adı verilen yöntem neştersiz miyom tedavisi olarak bir seçenektir. Uterin arter embolizasyonu anjiyo yapılarak rahmin damarlarının pulcuklarla kapatılması ve damarları tıkanmış kanla beslenemeyen miyomların kendiliğinden küçülmesi esasına dayanır. Bu yöntem hastane şartlarında ve kadın doğum hekimi ile işbirliği içinde deneyimli bir girişimsel radyolog tarafından gerçekleştirilmesi gereken son yıllarda daha çok tercih edilen alternatif bir miyom tedavisi yöntemidir.

Menopoz öncesi dönemde geçici menopoza sokucu iğneler (GnRH analogları) yumurtalıkların hormon üremesini durdurarak miyomlarda geçici bir küçülme ve kanama şikayetinde azalmaya yol açabilmektedir. Ancak bu tedaviler pahalı ve etkinliği kısa süreli olduğu için ancak belli durumlarda tercih edilebilecek tedavilerdir.

Miyom ameliyatı hangi durumda yapılır?

Miyomları her zaman tedavi etmemiz şart değildir. Rahmin yumru şeklinde olan bu iyi huylu urlarının yok edilmesini sağlayacak risksiz bir tedavi yoktur. Miyomun ilaçla tedavisi yoktur, ancak ameliyat yoluyla çıkarılmaları gerekir. Çıkarıldıktan sonra da tekrarlama olasılığı vardır. Bu yüzden miyomlar ancak aşırı adet kanaması, ağrı ve kısırlık gibi başka sorunlara yol açıyorsa veya aşırı büyük boyutlarda ise çıkarılmalıdır. Hiçbir şikayete yol açmayan küçük ve orta büyüklükteki miyomlar menopoz sonrası kendiliğinden küçülecektir. Bazı ilaçlar küçülmeye yol açsa da tedaviden bir süre sonra miyomlar tekrar büyürler.

Miyomu olan kadına bekle-gör yani izlem yapılması veya hangi tedavi şeklinin uygulanması gerektiği tamamen o kadına ve miyomunun özelliklerine göre belirlenir.

Rahmin kas tabakasının içine gömülü olan miyomlar (intramural) ancak fazla büyüdüklerinde kısırlık ve kanamalara neden olurlar. Çıkarılmaları belli şartlara göre değerlendirilir. Rahmin dışına karın boşluğuna doğru büyüyen miyomlar (subseroz) çoğunlukla hiçbir şikayete neden olmazlar ve tesadüfen saptanırlar. Çıkarılmaları ancak aşırı büyüklük nedeniyle başka organlara zarar veriyorsa gereklidir.

Leave a comment

Sign in to post your comment or sine up if you dont have any account.