İdrar kaçırma, kontrol edilemeyen ve istemsiz idrar tutamama halidir. Tıbbi adı üriner inkontinansdır. Her yaşta olabilirse de ileri yaşlarda daha sık görülür. Sürekli olarak tekrarlarsa hastalık olarak kabul edilir.
İdrar kaçırma nedenleri birçok sebebe bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Mesanede oluşabilecek enfeksiyonlar, vajina enfeksiyonları, mesane taşları, zorlu doğumlar, hormonsal değişimler, mesane tümörleri, sinirsel hastalıklar, mesane çıkışı tıkanıklıkları idrar kaçırmanın nedenleri olabilir.
Kadınlarda idrar kaçırma nasıl geçer?
İdrar kaçırma sorunu, genellikle basit ilaç tedavileri ve pelvik taban kaslarını güçlendirmeyi hedefleyen egzersizler ile tedavi edilebilir. Ancak egzersiz ve ilaç uygulamalarının yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi tedavi seçenekleri tercih edilebilir.
İdrar kaçırmayı önlemek için; Aşırı sıvı alımı azaltılarak sıvı alım dengesi oluşturulmalıdır. Günde en az 1,5-2 litre sıvı tüketilmelidir. Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır.
Kadınlarda idrar kaçırma problemleri kadın doğum uzmanlarının günlük klinik pratiklerinde sıklıkla karşılaştıkları problemlerdir.
İdrar kaçırmanın dört farklı türü olup, belirtiler ve tedaviler bu türlere göre şekillenmektedir:
Stres tipi idrar kaçırma: Öksürme, hapşırma, egzersiz gibi karın içi basıncı arttıran hareketler esnasında istemsiz idrar kaçırmadır.
Sıkışma tipi idrar kaçırma: Aniden gelen acil ve şiddetli tuvalete gitme ihtiyacı esnasında tuvalete yetişemeden istemsiz idrar kaçırmadır.
Karışık tip idrar kaçırma: Stres ve sıkışma tiplerinin aynı anda görülmesidir.
Taşma tipi idrar kaçırma: Mesanenin kapasitesinin dolmasına rağmen idrara sıkışıklık hissedilmemesi ve mesaneye fazla gelen idrarın sızıntı şeklinde istemsiz olarak kaçırılmasıdır.
İdrar kaçırma neyin habercisi?
Vajina enfeksiyonları, mesane taşları, zorlu doğumlar, hormonal değişimler, mesane tümörleri, sinirsel hastalıklar ve mesane çıkışı tıkanıklıkları da idrar kaçırmanın nedenleri olabilir. İdrar kaçırmalarda altta yatan başka sorunlar da araştırılmalıdır.
İdrar Kaçırma Belirtileri
İdrar kaçırma, idrarın istemsiz olarak damla damla veya aniden sızmasıyla başlayabilir. Bununla birlikte, idrar kaçırma belirtileri aşağıdaki gibidir:
- İdrar yapamamak
- Mesane enfeksiyonu olmaksızın idrara çıkarken ağrı olması
- Sık idrara çıkma isteği
- Sık mesane enfeksiyonları
İdrar Kaçırma Tanı Yöntemleri
Sistometri
Sistometrogram olarak da adlandırılan bu işlem, mesanedeki basıncı ölçmek için uygulanır. Testte, hastanın belirli manevraları yapması istenirken, bir kateter aracılığıyla mesaneye steril su verilmesi ile gerçekleştirilir.
(EMG) testi
EMG testi, idrarı istemli olarak tutmayı sağlayan kaslarını destekleyen sinirlerin sağlam olup olmadığını ve kasların gerektiği konumda olup olmadığını belirler.
Pelvik Ultrason
Pelvis bölgesinde bulunan organların şeklini ve yerleşimlerini görüntülemek için ses dalgalarının kullanıldığı bir radyolojik incelemedir.
Post-Void Rezidüel Çalışma
İdrar sonrası mesanede ne kadar idrar kaldığını belirler.
İdrar Tahlili
Üriner inkontinans ile benzer bulgulara sahip olabilecek idrar yolu enfeksiyonlarını elemek için kullanılır.
Sistoskopi
Gerek görüldüğü takdirde mesanenin ve mesaneyi dışarıya bağlayan tüp olarak adlandırılabilecek üretranın iç yapılarının incelenmesinde kullanılır.
İdrar kaçırma tedavisi nasıl oluyor?
İdrar kaçırma sorunu, genellikle basit ilaç tedavileri ve pelvik taban kaslarını güçlendirmeyi hedefleyen egzersizler ile tedavi edilebilir. Ancak egzersiz ve ilaç uygulamalarının yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi tedavi seçenekleri tercih edilebilir