Pelvik organ prolapsusu (organ sarkması)

Tıp dilinde uterus olarak da adlandırılan rahim, doğum öncesi 5-6 cm olup doğum sonrası 6-7 cm büyüklüğünde olan bir üreme organıdır. Bu üreme organı idrar torbasının arkasında, bağırsakların ön kısmında, leğen kemiğinin içinde yer alır. Pelvik organ sarkması, ya da halk arasında daha sık kullanılan bir deyişle “rahim sarkması”, ise oldukça sık görülen bir durumdur.

Sarkma, karın içerisinde yer alması gereken rahim, idrar kesesi, rektum gibi organların, aşağıya doğru sarkarak karın dışına doğru yer değiştirmesidir. Rahmin normalde olması gereken yerden aşağıya doğru sarkması durumudur. Normal doğum, çoğul gebelik, östrojen hormonunun yetersiz olması ve yaşlılık gibi nedenlerden dolayı pelvik kaslar ve bağ dokuları gevşer.

Gözlem, egzersiz, pesser denen vajinal aparatlar ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilen bir sorundur. Eğer sarkma henüz başlangıç aşamasında ise bu durumda gözlem yeterli olmaktadır. Genellikle bir süre istirahat ve ağır kaldırmaktan kaçınmak tavsiye edilir. Beslenme düzeni de bu noktada önemlidir.

Kadınların vajinasındaki organ sarkmasının başlıca nedeni çoklu ve zorlu doğumlardır. Buna bağlı olarak vajinadan mesane, rektum (kalın bağırsak) ve rahim sarkmalarına sıklıkla rastlanmaktadır. Çoklu ve zorlu doğumlar pelvik tabandaki bağların ve adalelerin zayıflamasına neden olur.

Pelvik kaslarınızı güçlendirmek için; Doğru kasları saptadıktan sonra, mesanenizi boşaltın ve sırt üstü yatın. Pelvik taban kaslarınızı 3 saniye süresince kasılı tutun ve sonra 3 saniye boyunca gevşeyin.

Rahim sarkması cinsel hayatı etkiler mi?

Mesane ya da rahim sarkmalarının şiddetli olduğu (3 ya da 4. Derece- vajenden tamamen ya da büyük oranda dışarı çıkma) hastalarda vajende kuruluk, ciltte yara, idrar kesesinin tamamen dışarda olması, ilişki sırasında ağrı, kuruluk, cinsel isteksizlik sıklıkla görülür.

Rahim sarkması ameliyatsız geçer mi?

Öncelikli olarak, bazı hastalar rahim sarkması rahatsızlığına rağmen herhangi bir tedavi olmayıp, hayatlarına devam etmeyi tercih edebilmektedir. Ancak, şiddetli pelvik organ sarkması durumlarında ameliyat tek seçenektir.

Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Rahim sarkmasının boyutuna bağlı olarak belirtileri değişkenlik gösterir. Az miktarda sarkan rahim; çoğu zaman herhangi bir belirtiye sebep olmazken, bazı vakalarda sabah başlayıp gün içinde artan bel ağrısı şikayetleriyle kendini gösterir. Orta ya da şiddetli miktarda sarkmış olan rahim ise, karnın alt kısmından gelen aşağı çekilme hissi olarak karşımıza çıkar. Hastalar çoğu zaman baskı veya dolgunluk hissi ile hekime başvururlar.

Yaygın olarak karşılaşılan orta ya da şiddetli rahim sarkması belirtileri:

  • İdrar yapamama, idrar kaçırma, idrar yolu enfeksiyonu;
  • Bağırsak hareketlerinde problemler, kabızlık;
  • Belin alt kısmında ağrı;
  • Vajinal kanama ve vajinal akıntı miktarında artış;
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı;
  • Vajinadan dışarı çıkan doku.

Rahim Sarkmasının Dereceleri Nedir?

Rahim sarkması çeşitli derecelerde olabilir. Evre 1-2 rahim sarkması yaşandığı durumda rahim aşağı sarkar fakat vajina dışına çıkmaz. Tam rahim sarkmasındaysa rahmin bir kısmı vajinadan dışarı çıkar ve dışarı çıkan kısmın büyüklüğüne göre derecesi belirlenir.

Kegel egzersizi nedir ve ne işe yarar?

Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer. Kegel egzersizi için pelvik kaslarınızı sıkarak 3 ila 5 saniye kadar tutun ve gevşetin. Bu egzersizi günde en az 3 set halinde 10 veya 15 tekrarla yapabilirsiniz. Kegel egzersizi, pelvik kasların güçlenmesine yardımcı olacaktır.

Kegel kasları nasıl sıkılır?

Kendinizi gaz çıkarmayı engellemeye çalışıyormuş gibi yapmak için anüs (makat) etrafındaki kaslarınızı sıkınız. Gerçekten gazınız varmış gibi bu kası sıkmaya ve hareket ettirmeye çalışınız. Bu kasın hareket ettiğini hissetmelisiniz. Bu sırada kalçalarınız ve bacaklarınız hareket etmemeli.

Sistosel ( idrar kesesi sarkması) nedir?

Sistosel (idrar kesesi sarkması), mesanenin vajen içine doğru ya da ileri vakalarda vajen dışına doğru sarkması olarak tanımlanabilir. Bir nevi idrar kesesinin vajen içine doğru fıtıklaşma olayıdır. Genellikle kadınlarda görülmekle birlikte nadiren mesanenin kasık bölgesine fıtıklaşması erkeklerde de görülebilir.

Sistosel Tedavisi: Hastada herhangi bir şikâyet oluşturmayan sistosel için tedavi gerekmez. İleri derecede hasta şikâyetlerine neden olan sistoseller için ameliyat uygulamaları gerçekleştirilir. Ameliyat genellikle vajinadan gerçekleştirilmektedir. Sistosel değişik derecelerde özellikle kadınların menepoz sonrası hastalığıdır. Çok doğum yapmışlarda daha sık görülür. Beraberinde sık idrara çıkma, idrar yapmada zorlanma, idrar kaçırma gibi şikayetler olabilir. Hasta iyi bir şekilde değerlendirilip derecesine göre tedavi edilebilmektedir.

Rektösel nedir?

Rektosel, kalın bağırsağın son kısmının, kadınlarda vajinaya doğru çıkıntı yapması durumudur. Halk arasında rektosel nedir sorusunun yanıtı, bağırsak fıtığı olarak bilinir. Vajina, kadınlarda rahim ağzından vücudun dış kısmına kadar uzanan kasla kaplı kanaldır.

Rektosel olduğumu nasıl anlarım?

Manyetik rezorans görüntüleme (MRG) veya direkt röntgen (X-Ray) görüntüleme yöntemleri teşhisi destekleyen testlerdir. Rektoselin boyutlarını ve hastadaki durumunu anlamak için defekografi çekilir. Defekografi hastanın dışkılama sırasında alınan filmidir.

Sistosel ve rektosel ne demek?

Rektosel de rektum ile vajinayı birbirinden ayıran arka vajinal duvarın sarkmasına verilen isimdir. Sistosel ise mesanenin doğal pozisyonunu kaybederek vajinanın ön tarafından bulunan vajinal duvara sarkma yapmasıdır.

Leave a comment

Sign in to post your comment or sine up if you dont have any account.