Tüp Bebek Tedavisi

Tüp bebekte başarı oranlarının en yüksek olduğu kısırlık nedenleri tüplerin kapalı olması ve sperm azlığı durumlarıdır. Yumurta kalitesi ve embriyo kalitesine yönelik sorunlar tüp bebek uygulamalarında halen çözümü zor sorunlardır. Ertelenen, uzayan kısırlık süreleri gebeliği güçleştirir.

Tüp Bebek Tedavisi

Kısırlık Tedavisinde Gelinen Son Nokta Tüp Bebek Tedavisi (IVF)

Kısırlığın anlaşılması ve tüp bebek tadavisinde başarı elde edilmesi için önce doğal yollardan gebeliğin oluşum basamaklarının bilinmesi gerekir. Bir gebeliğin oluşması; kadında yumurta üretimi, erkekte sperm üretimi, cinsel ilişki, spermin yumurtanın yanına nakli, spermin yumurtayı döllemesi, döllenme sonrası oluşan embriyonun tüplerden rahmin içine taşınması ve son olarak rahmin içine yerleşmiş embriyonun gelişimini içeren karmaşık ve ardışık süreçlerin hassas dengesine bağlıdır. Bu basamaklardan herhangi biri yolunda gitmezse sağlıklı bir bebeğin doğumu söz konusu olmamaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi yolunda gitmeyen basamakları belli oranlarda düzelterek çiftlere sağlıklı bebek sahibi olma şansı sunabiliyor. Gelişen teknoloji ve artan bilgiler sayesinde tüp bebekte giderek daha yüksek başarı oranları elde edilmektedir. Tüp bebek, kendiliğinden hamile kalamayan çiftler için kabul edilebilir maliyette, en yararlı tedavi yöntemi olarak tüm dünyada kabul edilmektedir.

Kısırlık (infertilite) neden olur? Tüp Bebek tedavisi (IVF) tek çare midir?

Kısırlık (infertilite) nedenleri 5 grupta incelenir:

  1. Yumurtlama problemleri.
  2. Tüplere ait sorunlar (tüplerde tıkanma veya şişme).
  3. Erkek faktörü (sperm sayı veya hareket azlığı veya yokluğu).
  4. Açıklanamayan infertilite (bir sorun saptanamadığı durumlar).
  5. Endometriozis (çikolata kistleri, yumurtalıklar ve karın zarında yapışıklar)

İnfertilite sebeplerinden tüplere ait sorunlar ve erkeğe ait problemlerin tedavisi en iyi Tüp bebek yoluyla olur. Tüp Bebek (IVF) başarı oranlarının en yüksek olduğu infertilite tüp tıkanıklığı ve sperm azlığına bağlı gelişen infertilitedir. Yumurtlama problemleri, endometriozis ve açıklanamayan infertilite durumlarında kadın yaşı 32 den küçük ve infertilite süresi 3 yıldan az ise, bir veya iki kez yumurtlama ve aşılama gibi hafif tedaviler uygulandıktan sonra sonuç alınamıyorsa tüp bebek tedavisine geçilir. Yumurta kalitesi ve embriyo kalitesine yönelik sorunlar, yani azalmış yumurta sayısı ve ileri kadın yaşı gibi durumlarda en ileri tedavi olan Tüp bebek tedavisi dahi yetersiz kalabilmektedir. Yumurta ve sperm hücresinin olmadığı durumlarda şu an için kabul edilmiş onaylanmış tedaviler bulunmamaktadır. Bu çiftler için yumurta ve sperm bağışı bir seçenek olarak durmaktadır. 

Kısırlık tedavisinde birinci hedef saptanan sorunları düzeltmeye yönelik ilaç veya ameliyat tedavileridir. Bu düzeltici tedaviler kısaca; yumurtlama kusuru varsa yumurtlatıcı ilaçlarla yumurtlamanın sağlanması, rahim içinde embriyonun yerleşmesini engelleyebilen miyom, polip, septum, yapışıklık (sineşi) gibi sorunların histereskopi ameliyatı ile düzeltilmesi, şişmiş tüplerin laparoskopi ile kapatılmasıdır. Düzeltici tedavilerden sonra diğer şartlar uygunsa kendiliğinden gebelik şansı için 3-6 ay bekleme önerilir. Kısırlık araştırmalarında tüm testler normalçıkabilir veya saptanan sorunlar bazen düzeltilemeyebilir. 

Leave a comment

Sign in to post your comment or sine up if you dont have any account.